CV Brabantia, het ontstaan en verder....

 

Het was in november 1966 dat een keuvelend drietal aan de bar van het toenmalig Paviljoentje, het huidige Gildehuis van het Catharina-gilde, aan de Botenlaan , het bestaan inluidde van de "Carnavalsclub Brabantia".

Gangmaker Wim van de Berk wist door zijn enthousiasme na enige tijd Jan van de Boogaart en Henk Haus voor zich te winnen en zei vormden hiermede direct het eerste bestuur.

In januari 1967 beleefde Carnavalsclub Brabantia zijn eerste carnavalsfeest in café 't Paradijs aan de Hastelweg. Al te plechtig ging het allemaal niet maar de voornaamste ingrediënten waren spontaniteit en gezelligheid. De opkomst was naar verluidt "ronduit verbluffend, het café was tjokvol". Henk Haus was de eerste Prins en Jan van den Boogaart zijn Adjudant, dat was alles. De eerste onderscheidingen werden uitgereikt aan dol enthousiaste en diep ontroerde Brabantianen.

Het fundament voor een echte Carnavalsclub was gelegd!!!!

Het jaar daarop, 1968, was parochiehuis "de Ark" het feestpaleis en werden de rollen van Prins en Adjudant gewoon omgedraaid, tot tevredenheid van een bomvol parochiehuis.

In 1969 was café van Osch aan de Strijpsestraat aan de beurt en met een nieuwe grote zaal tot de nok toe gevuld was ook het derde jaar een groot succes.

Daarna verzaakten de carnavaleske hoogwaardigheidsbekleders van de Botenlaan.

Het Strijpse Carnaval kwam echter volledig terug bij de "Bacchus Bar" aan de Hastelweg, zonder Prins of Adjudant waar men nog jaren Carnaval zou vieren

Het nam echter niet de hunkering naar een eigen rood-blauwe carnavalsvereniging weg en waar een wil is, is een weg.

In 1979 volgde een definitieve oprichting van de huidige Carnavals Vereniging Brabantia.

Compleet met prins, adjudant, vorst, raad van elf en later een jeugdprins met kindermiddag.

Residentie was van meet aan het clubhuis aan de Rijstenweg.

In de loop der jaren is de Carnavalsvereniging niet meer bij RKVV Brabantia weg te denken en de Federatie van Eindhovense Carnavalsverenigingen heeft ook al meerdere malen geprobeerd om de CV Brabantia bij het geheel te trekken.

Maar net als de RKVV Brabantia als eerste uit het betaalde voetbal stapte, is de CV Brabantia net zo eigenzinnig in het behoud van de eigen identiteit, waar vooral spontaniteit en gezelligheid net als in 1966 nog steeds de belangrijkste wapenen zijn.

 

 

 

 

 

Bron; 85 jaar RKVV Brabantia door Henk Haus